Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Διώξτε τους οργανωμένους από τα γήπεδα!!


Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Προχτές παρακολουθήσαμε έναν σπουδαίο τελικό κυπέλλου στο μπάσκετ μεταξύ των δύο « αιωνίων » αντιπάλων. Έναν αγώνα, που αν και είχε τον έλεγχο ο Παναθηναϊκός σε όλο το διάστημα, οι προσπάθειες του Ολυμπιακού να φέρει το ματς στα ίσα και εν τέλει, να ηττηθεί με μόλις δύο πόντους διαφορά, αν μη τι άλλο κράτησε το ενδιαφέρον μας αμείωτο. Για ακόμη μία φορά ωστόσο, τόσο ο τελικός, όσο και το μπασκετικό θέαμα που προσέφερε, επισκιάστηκαν από τους βανδαλισμούς των οργανωμένων οπαδών των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα το γήπεδο να εκκενωθεί και οι τηλεθεατές να αντικρίζουν ένα αντιαισθητικό τοπίο: Τις άδειες κερκίδες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδραματίζονται επεισόδια στην Ελλάδα σε κάποιο αθλητικό γεγονός. Είτε μιλάμε για έναν ποδοσφαιρικό, είτε για έναν μπασκετικό αγώνα, ακόμα και για βόλλευ γυναικών. Η βία που εμφανίζεται στα γήπεδα και στα παρκέ έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές και εκδηλώνεται με τις ίδιες εκφάνσεις, είτε λέγονται φωτοβολίδες, είτε ανταλλαγή αντικειμένων, είτε μάχες σώμα με σώμα. Τα αποτελέσματα αυτών είναι επίσης ίδια, σε σημείο που αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας. Κλασσικά γίνονται συλλήψεις από την αστυνομία, η οποία κατηγορείται για το έργο της και από τις δύο ομάδες, προσδοκίες για μια δικαιοσύνη - καταπέλτης που ποτέ δεν έρχεται και το ακόμα πιο γραφικό, «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων με ειρωνικό περιεχόμενο.
Εγώ το βάρος θα το ρίξω στις διοικήσεις. Και μιλώ για διοικήσεις όλων των πρωταθλημάτων, όλων των αθλημάτων. Τις διοικήσεις που αντί να σφίξουν τα λουριά επιτέλους, θέτουν ως προτεραιότητα να καλοπιάνουν τους οπαδούς που οι ίδιοι τις φέρνουν σε δυσμενείς θέσεις και να τα περιμένουν όλα από την Πολιτεία, σαν τον άνθρωπο που καίγεται το σπίτι του και εκείνος περιμένει την Πυροσβεστική, αντί να δράσει και σε ένα βαθμό μόνος του. Οφείλουμε να εστιάσουμε στην νοοτροπία των διοικήσεων των συλλόγων της Ελλάδας, διότι θα διαπιστώσουμε πόσο πίσω είμαστε σε σύγκριση με χειρισμούς των διοικήσεων άλλων ομάδων της Ευρώπης.
Θα φέρω δύο σχετικά πρόσφατα παραδείγματα από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Το πρώτο παράδειγμα που θα φέρω είναι το ματς των προκριματικών του Europa League ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την Ραπίντ Βιέννης,  στο οποίο είχαν διαδραματιστεί επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων στην Τούμπα. Η διαφορά νοοτροπίας των δύο διοικήσεων φάνηκε από τις άμεσες αντιδράσεις τους. Την επομένη του αγώνα, η διοίκηση του ΠΑΟΚ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στους  οπαδούς της, επιτρέποντάς τους να πάρουν εισιτήρια για τον επαναληπτικό αγώνα στην Αυστρία, μη δείχνοντας έτσι πρόθεση να τους τιμωρήσει. Την ίδια μέρα, η διοίκηση της Ραπίντ Βιέννης άλλαξε έδρα για να μεταφέρει τον αγώνα σε ασφαλέστερο γήπεδο και οργάνωσε ένα πολύ αυστηρό σύστημα face control. Την μεθεπόμενη δε ημέρα, επεξεργάστηκε τα επεισόδια της Τούμπας, έβγαλε το συμπέρασμα ότι από μέρους της ευθύνονται δύο οργανωμένοι σύνδεσμοι και τους έκλεισε άμεσα, απαγορεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στα μέλη της την πρόσβαση στους αγώνες της ομάδας, τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων της Αυστρίας, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν ανέχεται τη βία.
Σύγκριση των κερκίδων μεταξύ αγώνα NBA και Ελληνικού τελικού που...πικραίνει.
Το δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η οποία για ένα πρόστιμο 20.000 ρουβλιών που της επιβλήθηκε για τα επεισόδια των οπαδών της σε περσινό αγώνα του Ρώσικου πρωταθλήματος, αρνήθηκε να πληρώσει το εν λόγω πρόστιμο και απαιτούν μέσω της δικαστικής οδού αυτό το ποσό να το πληρώσουν οι οπαδοί της που έφεραν ευθύνη για τα συγκεκριμένα επεισόδια. Ούτε τους κάλυψε, ούτε εξέδωσε ανακοινώσεις προς άλλη ομάδα, ούτε εξέδωσε ανακοινώσεις στήριξης προς τους οπαδούς της. Αυτές οι διαφορές αντιμετώπισης των οργανωμένων οπαδών φανερώνουν και τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Επιτέλους λοιπόν, αντί να κάνουν δηλώσεις περί θριαμβευτικής νίκης και προβλημάτων στη διαιτησία, αντί να ρίχνουν όλο το βάρος των ευθυνών στις αστυνομικές αρχές και να δηλώνουν άγνοια για το που έδωσαν τα εισιτήριά τους και αντί να κάνουν ανταλλαγές ειρωνικών ανακοινώσεων μεταξύ τους, μήπως θα μπορούσαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να σταματήσουν αυτό το νοσηρό φαινόμενο. Η σεζόν ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι ξέρουν πολύ καλά ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά τελικών για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ας κοιτάξουν κατάματα το πρόβλημα και ας απαγορεύσουν την είσοδο στους οργανωμένους που εδώ και τόσα χρόνια κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα παρκέ. Εναλλακτικά ας στείλουν προσκλήσεις σε δημοτικά σχολεία, ώστε να γεμίσουν οι κερκίδες με παιδικές φωνές κι ας είναι η ατμόσφαιρα λιγότερο «εκρηκτική».Διαφορετικά,ας ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΚΑΕ Καβάλας , η οποία στον ερχόμενο αγώνα της θα παρέχει δωρεάν είσοδο στους άνεργους, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Ας δώσουν λοιπόν την ευκαιρία σε ανθρώπους που θα επιθυμούσαν, αλλά λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν δύνανται, να βρεθούν στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας και να την στηρίξουν. Τρόποι για να απομακρυνθεί ή τουλάχιστον να περιοριστεί αυτό το καρκίνωμα από τα ελληνικά γήπεδα υπάρχουν πάμπολλοι. Ας βρεθεί επιτέλους και η θέληση.
K.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2009 B-MATES All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.