Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Το ανεδαφικό σχέδιο της Μπαρτσελόνα


Καλησπέρα σας φίλοι μου. Το σημερινό παιχνίδι που είδα, το οποίο αναμφισβήτητα αποδεικνύει για ακόμα μία φορά το λόγο που οι περισσότεροι Έλληνες στρέφουν τα νώτα της ποδοσφαιρικής τους ψυχαγωγίας στο εξωτερικό, ήταν χωρίς αμφιβολία μία παράσταση για έναν ρόλο. Ή αν θέλετε για δύο. Τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον βασικό της πρωταγωνιστή, τον Cristiano Ronaldo. Έναν Cristiano Ronaldo που « σκόρπισε » την Μπαρτσελόνα και ταυτόχρονα έχει μοιράσει θριαμβευτικά χαμόγελα στους οπαδούς της Ρεάλ σε όλο τον κόσμο. Έναν Cristiano Ronaldo που ωθεί την Μπαρτσελόνα στην αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι.
Είναι το δεύτερο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα που παρακολουθώ μέσα σε δύο εβδομάδες. Το πρώτο ήταν αυτό απέναντι στην Μίλαν, στο οποίο υπέστη ακόμα μία σοβαρή ήττα. Μέσα σε δύο εβδομάδες δηλαδή είδα τους στόχους της Μπαρτσελόνα να καταρρέουν από δύο εμφανίσεις. Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι «Μπλαουγκράνα» βρίσκονται εκτός Κυπέλλου και αντιμέτωποι με τον ορατό κίνδυνο του αποκλεισμού από την Ευρώπη.
Το θέαμα που αντίκρισα σε αυτά τα δύο παιχνίδια δεν ήταν άσχημο. Δεν « πόνεσαν  τα μάτια μου » κιόλας με αυτές τις εμφανίσεις. Πάνω κάτω οι παίκτες προσπαθούσαν να εφαρμόσουν αυτό που εδώ και τόσα χρόνια ξέρουν πολύ καλά να κάνουν, δηλαδή κατοχή της μπάλας, passing game, προώθηση των ακραίων αμυντικών της, overlap και λοιπά και λοιπά. Ούτε σε αυτά τα δύο ματς υπήρχε η δικαιολογία της απουσίας κάποιου παίκτη – ορόσημο, αφού όλα της τα αστέρια ήταν παρόντα. Απουσίαζε όμως αυτή η αποτελεσματικότητα στα τελειώματα των φάσεων και στους τελικούς αποδέκτες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Απουσίαζε η σιγουριά των παικτών στις κινήσεις τους. Έβλεπα κατά διαστήματα « πούλημα της μπάλας » στο χώρο του κέντρου που με έκανε να απορώ .
Προσωπικά λοιπόν πιστεύω ότι για αυτόν τον αγωνιστικό κατήφορο ευθύνεται ένα μοντέλο λειτουργίας που τείνει να αναπτύξει η Μπαρτσελόνα αυτόν τον καιρό. Ένα μοντέλο λειτουργίας που θα μπορούσε άνετα να βασιστεί σε αυτό, το ποδόσφαιρο του μέλλοντος. Πρόκειται για την απόφαση των διοικούντων να στηρίξουν τον Τίτο Βιλανόβα σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα υγείας που έχει να αντιμετωπίσει κρατώντας τον και τυπικά και ουσιαστικά στον πάγκο των Καταλανών, δίνοντας του παράλληλα τον χρόνο που απαιτείται να ολοκληρώσει τις χημειοθεραπείες του. Αυτό επετεύχθη ως εξής: Ο Βιλανόβα μπορεί να απουσιάσει από την Ισπανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Όπου και να βρίσκεται όμως, έχει την δυνατότητα να προπονεί την ομάδα του και να δίνει οδηγίες στους παίκτες του,καθώς παρακολουθεί τις προπονήσεις από κάμερα και συνομιλεί με τους βοηθούς του μέσω ενός συστήματος επικοινωνίας  που του εγκατέστησε στο λαπτοπ του ο σύλλογος. Κανονικά διεξάγει τηλεδιασκέψεις με την τεχνική ομάδα του, συνομιλεί στο διαδίκτυο σε καθημερινή βάση με τον Τσάβι, ο οποίος ως αρχηγός της ομάδας, έχει μια παραπάνω άποψη για τα ενδοαγωνιστικά, κοινώς λαμβάνει κανονικά τις αποφάσεις και τα πάντα περνούν από το χέρι του, παρά την απουσία του από την Βαρκελώνη. Αυτό κατά πολλούς είναι και η μελλοντική εκδοχή του προπονητή, αφού μέσω τέτοιων συστημάτων, προπονητές που πιάνουν δουλειά σε ομάδες του εξωτερικού, θα μπορούν να τις προπονούν και από το σπίτι τους άμα λάχει. Δυστυχώς όμως παρατηρώ ότι αυτό το σχέδιο που ανέπτυξε η διοίκηση της Μπαρτσελόνα παρά την καλή θέλησή της να κρατήσει στον πάγκο της τον Βιλανόβα, είναι και αυτό που θα της κοστίσει ακριβά. Κακά τα ψέμματα θεωρώ την άμεση επαφή ενός προπονητή με τους παίκτες του πολύ ουσιώδες στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία μιας ομάδας. Ο σύγχρονος προπονητής, πρέπει να διαθέτει το στοιχείο που διέθετε σε πολύ μεγάλο βαθμό και ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Δηλαδή οφείλει να είναι και εμψυχωτής για τους παίκτες του, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια, όσο και μετά τη λήξη ενός αγώνα. Ο προπονητής οφείλει να αντιδρά άμεσα στις εκάστοτε τροπές που παίρνει ένας αγώνας. Και όσο σύγχρονα κι αν είναι αυτά τα συστήματα τεχνολογίας, αμφιβάλλω αν θα μπορούν τόσο εύκολα και απλά να υποκαταστήσουν την άμεση επαφή ενός προπονητή με το αντικείμενό του, καθώς και με την οπτική που του προσφέρει η θέα από τον πάγκο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Και αυτή τη στιγμή, που η ομάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στη φετινή πορεία της,θα κληθεί από μόνη της να βρει το σθένος να αναστρέψει το όλο κλίμα, με σύμμαχο την πολύ λιγότερη ποιοτικά βοήθεια που μπορεί να της προσφέρει ο προπονητής της εξ αποστάσεως.
Αλίμονο, δεν θα κατηγορήσω τον Βιλανόβα για αυτήν την κρίση που υφίσταται η ομάδα αγωνιστικά, παρά το γεγονός ότι εκείνος διαμορφώνει τη σύνθεση της ομάδας του. Ο άνθρωπος, μέσα από μία κρίσιμη μάχη για την υγεία του, κάνει τα πάντα για να φανεί αντάξιος του ανθρώπου που διαδέχτηκε στον πάγκο. Απλώς εκ των πραγμάτων κρίνεται ότι το μοντέλο λειτουργίας που ανέπτυξαν στην Μπαρτσελόνα δεν είναι αποτελεσματικό. Δεν εννοώ βέβαια ότι η σεζόν για τους Καταλανούς, ακόμα και αν αποκλειστούν από το Champions League θα είναι αποτυχημένη. Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι βρίσκονται αγκαλιά με ακόμα ένα πρωτάθλημα. Η  ζημιά όμως που θα προκληθεί από τυχόν διατήρηση αυτής της νωθρότητας θα έχει άλλες επιπτώσεις, διότι εκτός από το γόητρο, θα χαθούν και πολύτιμα οικονομικά οφέλη, σε μία περίοδο που η οικονομική κατάσταση του συλλόγου δεν είναι και στα καλύτερά της.
Συνεπώς, το καλύτερο για τους Μπλαουγκράνα θα ήταν είτε να τοποθετηθεί επικεφαλής κάποιο άτομο από το τεχνικό τιμ μέχρι να είναι σε θέση ο Βιλανόβα να είναι παρών στους πάγκους των γηπέδων, διαφορετικά να αναζητηθεί καινούριος προπονητής, ακόμα κι αν χρειαστεί κάποιο διάστημα για να αφομοιώσει την ομάδα του και να αρχίσει να μεταδίδει τη δική του φιλοσοφία. Όπως και να έχει, ας μην ξεχνάμε ότι η Μπαρτσελόνα έχει όπως όλες οι ομάδες, τρωτά σημεία, κάτι που απέδειξε περίτρανα και στα πρόσφατα ματς και χρειάζεται έναν άνθρωπο να την κουμαντάρει από κοντά.
Παρένθεση: Η συμπεριφορά των οπαδών της Μπαρτσελόνα κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα ήταν απλά υποδειγματική και παράδειγμα προς μίμηση για εμάς. Η ομάδα τους γνώρισε δύο βαριές ήττες και εκείνοι εξακολούθησαν να είναι δίπλα της χειροκροτώντας στο τέλος του αγώνα και όχι κράζοντας, όπως συνηθίζουν να πράττουν οπαδοί μεγάλων ελληνικών ομάδων. Επιπρόσθετα η διοίκηση της Μπαρτσελόνα απέστειλε tweet…Όχι tweet ειρωνείας και διαμαρτυρίας προς τη διαιτησία και την Ομοσπονδία της Ισπανίας, αλλά tweet συγχαρητηρίων προς τους αντιπάλους τους για τη σπουδαία νίκη τους. Θέμα για επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων στο γήπεδο δεν τίθεται καν...
Κ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2009 B-MATES All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.