Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τσιγάρο η Ναργιλές???

  Τσιγάρο η Ναργιλές, όλοι έχουμε συναντήσει τουλάχιστον ένα άτομο το οποίο να μας λέει με σιγουριά "όχι ρε ο ναργιλές είναι πολύ ελαφρύς καμιά σχέση με το τσιγάρο !!" ή "ρε το τσιγάρο είναι πολύ ελαφρύ σε σχέση με τον ναργιλέ,με τον ναργιλέ μπορεί να πάθεις πιο εύκολα καρκίνο επηδεί περιέχει αυτό , αυτό και αυτό"Για αυτό λοιπόν σας αναφέρω τις διαφορές τους για να ξέρετε από εδώ και πέρα τι να κάνετε !!




Τσιγάρο:
Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο. Το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 120 χιλιοστά και η διάμετρός του τα 10 χιλιοστά. Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Για αυτόν το σκοπό το ένα του (άφιλτρο) άκρο αναφλέγεται καθώς το άλλο τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή, από όπου εισπνέεται περιστασιακά ο καπνός που παράγεται. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα υγείας, όπως είδη καρκίνων, με σημαντικότερο αυτόν του πνεύμονα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.
επιπτώσεις του είναι πολύ σοβαρές καθώς η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο ενέχεται για την εμφάνιση πολλαπλών παθήσεων, που εμφανίζονται είτε στη στοματική κοιλότητα, είτε σε βλενογόνους άλλων εσωτερικών οργάνων. Η δράση της είναι πολυσχιδής και εκτείνεται από αλλοιώσεις επιφανειακού χαρακτήρα, όπως λ.χ. η νικοτινική στοματίτιδα, έως την πρόκληση χρόνιων καταστάσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλά, το χειρότερο, οδηγεί στην εμφάνιση κακοηθών όγκων, με κυριότερους τον καρκίνο του λάρυγγα και του πνεύμονα. Παράλληλα,
ισχυρή είναι η έξη που δημιουργείται, πέραν δηλαδή του φαρμακευτικού εθισμού, αφού το
κάπνισμα συνδέεται με καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και αποκτά συμβολικό
χαρακτήρα έχοντας πολλές φορές σχέση με τη συναισθηματική φόρτιση του ατόμου.



Όλες οι στατιστικές αποδεικνύουν αφενός μεν τη διασύνδεση του καπνίσματος με τις
κυριότερες από τις παθολογικές καταστάσεις που αναφέρθηκαν, αφετέρου δε την απαλλαγή από αυτές σε περίπτωση διακοπής του. Ένας χρόνιος καπνιστής έχει 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθεί και να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα, από έναν μη καπνιστή. Από την άλλη, έπειτα από διακοπή του καπνίσματος, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται αισθητά, χρειάζεται όμως μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου οι πνεύμονές του «καθαρίσουν» από τις εναποθέσεις μικροσωματιδίων και τις άλλες αλλοιώσεις που έχουν στο μεταξύ προκληθεί.



Ναργιλές:


Ο Ναργιλές είναι ασιατικής επινόησης για ανετότερο και ταυτόχρονα ευχάριστο κάπνισμα. Η ονομασία του προέρχεται από τη περσική λέξη "ναργκιούλ" (=είδος ινδικής καρύδας) από την οποία στην αρχή κατασκευαζόταν πριν χρησιμοποιηθεί αργότερα γυάλινη σφαίρα

Η γυάλινη φιάλη φέρει καθαρό νερό συνήθως μέχρι τη μέση. Μετά την αεροστεγή σύνδεση με τον κατακόρυφο σωλήνα τοποθετείται στη πάνω κατάληξή του, που ονομάζεται λουλάς, χαρμάνι καπνού που πωλείται στο εμπόριο και είναι αρκετά πιο ακίνδυνος σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου (ο καπνός αυτός παράγεται ειδικά για ναργιλέ). Στη συνέχεια, με μια μεταλλική μικρή τσιμπίδα τοποθετούνται πάνω στο χαρμάνι, που προηγουμένως έχει συμπιεσθεί ελαφρά με το χέρι, τεμάχια αναμμένου κάρβουνου.

Έτσι μόλις ο καπνιστής αρχίζει να ρουφά, αραιώνεται ο εντός της φιάλης αέρας, δημιουργείται υποπίεση, και ο καπνός από τον καιόμενο καπνό (συνήθως ποικιλίας "τουμπεκί") μαζί με αέρα εισέρχεται δια του κατακόρυφου σωλήνα στη φιάλη προκαλώντας φυσαλίδες και αναταραχή στο νερό με υπόκωφο θόρυβο, το λεγόμενο "γουργουρητό". Το πέρασμα αυτό του καπνού μέσα από το νερό που τον φιλτράρει τον ψύχει και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο διαφοροποιεί τον ναργιλέ από άλλες συσκευές καπνίσματος.Η διάδοση του είναι μεγάλη στους νέους κυρίως.

Οι επιπτώσεις στην υγεία του ναργιλέ είναι σοβαρές. Όμως είναι άγνωστες στο πλατύ κοινό. Οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες της υγείας δεν γνωρίζουν αρκετά για το κάπνισμα με ναργιλέ και τους κινδύνους του. Έχει επικρατήσει ο μύθος ότι το κάπνισμα με το ναργιλέ είναι λιγότερο επικίνδυνο από ότι άλλες μορφές καπνίσματος όπως το τσιγάρο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ναργιλές είναι περισσότερο επικίνδυνος από άλλους τρόπους καπνίσματος. Ο καπνός του ναργιλέ περιέχει περισσότερη νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα και βαριά μέταλλα από ότι ο καπνός του τσιγάρου. Οι διάφορες τοξικές ουσίες δεν φιλτράρονται κατά τη διέλευση του καπνού από το νερό του ναργιλέ.Το μείγμα του καπνού που τοποθετείται στο ναργιλέ για σκοπούς καπνίσματος, είναι ανεξέλεγκτο. Μπορεί να περιέχει διάφορες ποικιλίες καπνού, αρώματα και φρούτα. Είναι ακόμη δυνατόν να προστεθούν ναρκωτικά και αλκοόλ που καθιστούν το κάπνισμα με ναργιλέ ακόμη πιο επικίνδυνο.
Έρευνες που έχουν γίνει σε χρήστες ναργιλέ, έδειξαν ότι στο αίμα τους υπάρχουν τοξικές ουσίες του καπνού σε τουλάχιστον τις ίδιες ή ψηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με αυτούς που καπνίζουν τσιγάρα. Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα είναι μεγαλύτερος σε χρήστες ναργιλέ παρά στους καπνιστές τσιγάρων. Επίσης κινδυνεύουν περισσότερο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης και των χειλών. Οι λειτουργικές δυνατότητες των πνευμόνων μειώνονται από το ναργιλέ. Ο κίνδυνος μείωσης της λειτουργίας των πνευμόνων είναι μεγαλύτερος στους χρήστες ναργιλέ από ότι στους καπνιστές τσιγάρων. Το κάπνισμα με το ναργιλέ δημιουργεί και μολυσματικούς κινδύνους. Η χρήση της ίδιας συσκευής από πολλά άτομα, επιτρέπει τη μεταφορά μικροβίων δια μέσου του κοινού επιστομίου. Έρευνες έχουν δείξει μεγαλύτερη συχνότητα μόλυνσης με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε χρήστες ναργιλέ σε σύγκριση με μη καπνιστές. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι το μικρόβιο που προκαλεί το έλκος στο στομάχι.

Για αυτό λοιπόν πρέπει να παραδεχτούμε πως και τα δυο καταστρέφουν την υγεία μας , αλλά επίσης πως ο ναργιλές είναι πιο επικίνδυνος!Από αύριο κιόλας φτιάξτε την υγεία σας τρώτε υγιειενες τροφές ξεκινήστε γυμναστική και σταματήστε να είστε εθισμένοι !!





2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό blog. Ναργιλέ έχω κάνει μόνο δύο φορές στη ζωή μου και για να πω την αλήθεια δεν πρόκειτε να ξανακάνω ποτέ λόγο του ό.τι έχω κόψει το κάπνισμα. Προσωπικά γνωρίζω όμως πολλούς ατμιστές με ναργιλέ που ατμίζουν για πολλά χρόνια και δεν έχουν κάποιο θέμα. Ίσως και να μην είναι τόσο κάκο για την υγεία στην τελική. Σέυχαριστώ για το post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο σας ήταν πολύ επιμορφωτικό και χαρη σας πλέον οι περισσότεροι ανθρώπουι γνωρίζουν τις επιπτώσεις της εισπνοής του καπνού του ναργιλέ και ευτυχώς έχει καταρριφθεί ο μύθος της πεποιθησης πως ο ναργιλες είναι λιγότερο επιβλαβής από τους κοινούς σε όλους τρόπους καπνίσματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Copyright © 2009 B-MATES All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.