Ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν γεννήθηκε στις 17 φεβρουαρίου του 1963.Θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών. Έχει παίξει στους Σικάγο Μπούλς και στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς(Wasington Wizards) όπου και τερμάτισε την καριέρα του το 2003.Μεγαλούργησε τη δεκαετία του 1990 κυρίως φορώντας τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς με το νούμερο 23.
Υπήρξε επίσης μέλος της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ.Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του κατέκτησε μεγάλο αριθμό τίτλων και προσωπικών βραβείων. Βοήθησε μάλιστα τους Σικάγο Μπουλς να κατακτήσουν 6 πρωταθλήματα ΝΒΑ και την Εθνική Αμερικής για 2 χρυσά μετάλλια.Αυτός,ο Μπάρκλεϊ,ο "μεγάλος" Μάτζικ Τζόνσον,ο Λάρρυ Μπερντ,ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον και άλλοι,αποτελούσαν την "Dream Τεαμ"τηςΕθνικής Αμερικής.
Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές παγκοσμίως, όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα. Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε. Μέχρι και ο αντίπαλος του, Λάρρυ Μπέρντ (Larry Bird), παραδέχτηκε ότι ποτέ το μπάσκετ δεν γνώρισε καλύτερο παίκτη από τον Τζόρνταν.
- Η ζωή του
Γεννημένος στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, o Tζόρνταν μετακόμισε στη Βόρεια Καρολίνα σε νηπιακή ηλικία, όπου είχε και την πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό παίζοντας μπέιζμπολ, αμερικάνικο ποδόσφαιρο και φυσικά μπάσκετ. Δήλωσε συμμετοχή στην ομάδα του "Emsley A. Laney High school" μερικά χρόνια αργότερα ωστόσο... κόπηκε λόγω ύψους (1.80).Αποφασισμένος να μην το βάλει κάτω, δήλωσε συμμετοχή στην ομάδα τζούνιορ και ξεκίνησε... τις 40αρες. Η σκληρή προπόνηση, η αύξηση του ύψους του και τα εκπληκτικά παιχνίδια που έκανε τον οδήγησαν στην υποτροφία για το Πανεπιστήμιο North Carolina.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, σε ομιλία του προς μαθητές σχολείου, τους ενθάρρυνε να βάζουν υψηλούς στόχους και να μην απογοητεύονται, φέρνοντας ως παράδειγμα προς μίμηση τον Μάικλ Τζόρνταν, τονίζοντας πως είχε κοπεί από την ομάδα μπάσκετ του Λυκείου, θέλοντας να τους πει πως δεν πρέπει να απογοητεύονται στην πρώτη αναποδιά.
Στην ομάδα του Ντιν Σμιθ, ανακηρύχτηκε καλύτερος νέος της χρονιάς έχοντας 13.4 πόντους μ.ο ανά παιχνίδι και πετυχαίνοντας το τελευταίο καλάθι στον τελικό με την Τζόρτζτάουν του Πάτρικ Γιούινγκ. Σε τρία χρόνια στο κολέγιο, είχε μ.ο 17.7 πόντους και 5 ριμπάουντ.
Στα ντραφτ του 1984, ήταν στο νούμερo τρία, πίσω από τον Χακίμ Ολάζον και τον Σαμ Μπόουι. Ο Ολάζον ήταν το "καυτό" όνομα της εποχής και οι Μπλέιζερς επέλεξαν τον Μπόουι, καθώς στη θέση του Τζόρνταν είχα τον Κλάιντ Ντρέξλερ.
Ο Μάικλ λοιπόν καταλήγει στους Σικάγο Μπουλς και επιστρέφει στο κολέγιο για να τελειώσει τις σπουδές του. Το North Carolina άλλωστε δεν τo ξέχασε ποτέ, ενώ στα παιχνίδια του με τους Μπουλς φορούσε συχνά κάτω από το σορτσάκι της ομάδας του αυτό του κολεγίου!
- "Air" από το ξεκίνημα
Την επόμενη χρονιά, ξεκινούν οι μονομαχίες των Μπουλς με τα "Κακά παιδιά" του Ντιτρόιτ. Ο Τζόρνταν αναδεικνύεται για πρώτη φορά MVP και καλύτερος αμυντικός και οδηγεί τους Μπουλς (για πρώτη φορά στην καριέρα του) στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ. Εκεί, πέφτουν πάνω στους "σκληρούς" Ντιτρόιτ Πίστονς, οι οποίοι τους αποκλείουν μετά από πέντε παιχνίδια. Στο All Star Game του 1988 ο Τζόρνταν κερδίζει τον καλύτερο ίσως διαγωνισμό καρφωμάτων στην ιστορία με αντίπαλο τον Ντομινίκ Γουίλκινς, ωστόσο, το κάρφωμα-σημείο κατατεθέν του το έχει κάνει από την προηγούμενη χρονιά. Την σεζόν 1988-89, οι "Ταύροι" φτάνουν στους τελικούς της Ανατολής, όπου χάνουν ξανά από τους Πίστονς, οι οποίοι προσαρμόζουν την άμυνα τους πάνω στον "Air", με δύο και τρεις παίκτες να πέφτουν πάνω του κάθε φορά που πιάνει την μπάλα. Ίδια ήταν η εξέλιξη και την επόμενη χρονιά, με τους Μπουλς να έχουν στο τιμόνι τον Φιλ Τζάκσον και τους νεαρούς Σκότι Πίπεν και Χόρας Γκραντ να πλαισιώνουν τον Τζόρνταν.
- Το πρώτο "three-peat"
Στις 23 Ιουλίου 1993, ο πατέρας του Μάικλ, Τζέιμς, βρέθηκε δολοφονημένος από δύο νεαρούς στην Βόρεια Καρολίνα. Ο Τζόρνταν ήταν πολύ δεμένος με τον πατέρα του (από αυτόν είχε πάρει και την χαρακτηριστική έκφραση με την γλώσσα) και παραδέχτηκε ότι η δολοφονία του συντέλεσε στο να σταματήσει για πρώτη φορά το μπάσκετ. Η ανακοίνωση έγινε στις 6 Οκτωβρίου του 1993, όπου δήλωσε πως έχει χάσει τον πόθο του για το παιχνίδι. Νωρίτερα, είχε περάσει μία περίοδο εθισμού στον τζόγο, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι έχει να καλύψει χρέος 57.0000 δολαρίων. Στην αυτοβιογραφία που εξέδωσε το 1998, έγραψε πως σκεφτόταν ήδη από το καλοκαίρι του 1992 να σταματήσει το μπάσκετ και στην απόφασή του αυτή συντέλεσε η συσσωρευμένη κούραση μετά τους Ολυμπιακούς του 1992 και τη συμμετοχή του στην "Dream Team", όπως και το γεγονός ότι πλέον είχε μπει για τα καλά στο σταρ σίστεμ. Κατά τη διάρκεια της διακοπής του ασχολήθηκε με το μπέιζμπολ, θέλοντας να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του πατέρα του, που ονειρευόταν τον γιο του ως καταξιωμένο παίκτη του εν λόγω αθλήματος. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης των Σικάγο Γουάιτ Σοξ, Τζέρι Ρέινσντορφ, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης και των Μπουλς, συνέχιζε να πληρώνει στον Τζόρνταν το συμβόλαιο του με τους "Ταύρους" όσο έπαιζε μπέιζμπολ.
- "I am back" και... δεύτερο three-peat
Στις 18 Μαρτίου του 1995, με δύο λέξεις ο Τζόρνταν ανακοίνωσε την
επιστροφή του στο ΝΒΑ και του Μπουλς. Στο πρώτο του ματς με το νούμερο
45 πλέον, καθώς το "23" είχε αποσυρθεί μετά την απόφασή του να
σταματήσει, πέτυχε 19 πόντους απέναντι στους Ιντιάνα Πέισερς, με την
τηλεθέαση του αγώνα να σπάει κάθε ρεκόρ! Οι Μπουλς έφτασαν μέχρι τους
ημιτελικούς της Ανατολής όπου αποκλείστηκαν από τους Ορλάντο Μάτζικ, με
τον Νικ Άντερσον να δηλώνει πως "αυτός δεν είναι σαν τον παλιό Τζόρνταν"
και τον "Air" να επιστρέφει στο νούμερο "23" στα πλέι οφ, για να
οδηγήσει την ομάδα του στο νέο σερί τριών πρωταθλημάτων.
Mε την προσθήκη του Ντένις Ρόντμαν, ο οποίος κυριαρχούσε κάτω από
τα καλάθια και τον Τζόρνταν... πεισμωμένο, οι Μπουλς τελείωσαν την
κανονική περίοδο την σεζόν 1995-96 με το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του
ΝΒΑ 72 νίκες και 10 ήττες. Ο Τζόρνταν επέστεψε στα... παλιά ποσοστά του
και ανακηρύχτηκε ξανά MVP της κανονικής περιόδου. Με μόλις τρεις ήττες
σε τέσσερις σειρές αγώνων, οι Μπουλς νίκησαν και τους Σιάτλ Σούπερσονικς
στους τελικούς, κατέκτησαν το Πρωτάθλημα και ο Τζόρνταν αναδείχτηκε MVP
των τελικών για τέταρτη φορά στην καριέρα του, ξεπερνώντας τον Μάτζικ
Τζόνσον. Η μοίρα το έφερε ο τίτλος να κατακτηθεί την "ημέρα του πατέρα"
και σε συνδυασμό με τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του, η εικόνα του
Τζόρνταν να ξεσπά κλαίγοντας έχει μείνει στην ιστορία.Την σεζόν 1996-97, οι Μπουλς έφτασαν ξανά στον τελικό του ΝΒΑ, όπου τέθηκαν αντιμέτωποι με τους Γιούτα Τζαζ του Καρλ Μαλόουν, ο οποίος είχε πάρει τη σκυτάλη από τον Τζόρνταν και είχε αναδειχθεί MVP της κανονικής περιόδου. Ο Τζόρνταν σημάδεψε τη σειρά των τελικών, σε δύο παιχνίδια. Στο πρώτο, όπου χάρισε τη νίκη στους Μπουλς με ένα εντυπωσιακό μπάζερ-μπίτερ και στο πέμπτο, όπου, με τη σειρά να είναι στο 2-2, αγωνίστηκε με πυρετό και αφυδατωμένος από έναν ιό. Παρόλα αυτά, πέτυχε 38 πόντους και ένα λεπτό πριν τη λήξη σημείωσε ένα καθοριστικό τρίποντο, οδηγώντας την ομάδα του στον τίτλο, με το ματς να μένει στην ιστορία ως "flu game". Φυσικά, αναδείχθηκε MVP των τελικών και στο All Star Game του 1997 έκανε το μοναδικό τριπλ-νταμπλ στην ιστορία των All Star.
Ο Τζόρνταν επέστρεψε στους τίτλους των MVP της κανονική περιόδου την επόμενη σεζόν, όπου οι Μπουλς αναδείχθηκαν ξανά νικητές στους τελικούς της Ανατολής, ωστόσο οδηγήθηκαν σε 7ο ματς από τους Ιντιάνα Πέισερς του Ρέτζι Μίλερ. Στους τελικούς, αντίπαλος του Σικάγο ήταν ξανά οι Τζαζ. Η σειρά κρίθηκε στα έξι ματς, με τον Τζόρνταν να παίρνει την τελευταία προσπάθεια έπειτα από δικό του κλέψιμο και φάουλ που του έγινε από τον Ρούσελ και δεν χρεώθηκε ποτέ. Φυσικά, ευστόχησε στο τελευταίο καλάθι και με 45 πόντους οδήγησε τους Μπουλς στο δεύτερο three-peat, με το ματς να διατηρεί ακόμα το ψηλότερο ρεκόρ τηλεθέασης στην ιστορία του ΝΒΑ.
- Παραίτηση, διοίκηση και επιστροφή στα παρκέ!
Με το συμβόλαιο του Φιλ Τζάκσον να λήγει, τους Πίπεν Και Ρόντμαν να
βρίσκονται προ των πυλών της εξόδου και κατά τη διάρκεια του περίφημου
lock out, ο Τζόρνταν ανακοινώνει στις 13 Ιανουαρίου του 1999 ότι...
κρεμά τα παπούτσια του για δεύτερη φορά. Ένα χρόνο περίπου αργότερα,
επιστρέφει στο NBA ως συνιδιοκτήτης και πρόεδρος των Ουάσινγκτον
Γουίζαρντς. Ως διοικητικός παράγοντας δεν είχε την επιτυχία που είχε ως
παίκτης, συγκεντρώνοντας όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια, κυρίως λόγω
της επιλογής του στα ντραφτ του 2001, όπου πήρε τον Kwame Brown, ο
οποίος δεν είχε την εξέλιξη που αναμενόταν.
Οι ελάχιστες πιθανότητες που είχε αφήσει για να επιστρέψει στο
μπάσκετ (0.1%) τελικά ήταν... αρκετές και εμπνευσμένος από την μεγάλη
επιστροφή του Μάριο Λεμιέ στο χόκεϊ, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2001
ανακοίνωση την επιστροφή του με τη φανέλα των Γουίζαρντς, δηλώνοντας πως
θα δωρίσει τους μισθούς του στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Την
περίοδο του 2001-02 οι τραυματισμοί τον ανάγκασαν να παίξει σε μόλις 60
παιχνίδια, τα λιγότερα που είχε ποτέ μετά τα 17 της περιόδου 1995-95 και
την πρώτη του επιστροφή. Με τη συμμετοχή του στο All Star Game του
2003, ξεπέρασε τον Καρίμ Αμπντούν τζαμπάρ στο σκοράρισμα στην ιστορία
της διοργάνωσης, ενώ την περίοδο εκείνη ήταν ο μόνος παίκτης των
Γουίζαρντς που έπαιξε και στα 82 ματς της ομάδας. Τον Φεβρουάριο της
ίδια χρονιάς, έγινε ο πρώτος... 40αρης που πετυχαίνει 43 πόντους σε έναν
αγώνα.- Το κύκνειο άσμα...
Χαρακτηριστικό του αντίκτυπου που είχε η επιστροφή Τζόρνταν το γεγονός
πως όλα τα εντός έδρας παιχνίδια των Γουίζαρντς ήταν σολντ-άουτ, αν και ο
ίδιος ο Τζόρνταν ήταν επικριτικός με τους συμπαίκτες του, προχωρώντας
σε αρκετά επικριτικά σχόλια. Την περίοδο 2002-03, η οποία όπως όλα
έδειχναν ήταν η τελευταία του, αρκετές ομάδες έσπευσαν να αποτίσουν φόρο
τιμής. Κατά την επιστροφή του στο Σικάγο, ο κόσμος του χάρισε ένα
τετράλεπτο στάντινγκ οβέισιον, ενώ οι Μαϊάμι Χιτ απέσυραν την φανέλα με
το νούμερο "23" παρά το γεγονός ότι ο Τζόρνταν δεν αγωνίστηκε ποτέ σε
αυτούς. Στο All Star του 2003, ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι και ο Αλεν Άιβερσον
του πρόσφεραν τη θέση τους, ωστόσο αρνήθηκε, αλλά στη συνέχεια, μετά από
το ασφυκτικό πρέσινγκ του κόσμου, αποφάσισε να δεχτεί τη θέση του Βινς
Κάρτερ. Το τελευταίο του ματς ήταν στης 16 Απριλίου 20003, στην
Φιλαδέλφεια, με τον κόσμο να φωνάζει ρυθμικά "θέλουμε τον Mike" όταν
έκατσε στον πάγκο.
Οι 10 καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Τζόρνταν, όπως αποτυπώθηκαν από τον αρθρογράφο του ESPN, Σκουπ Τζάκσον:
10 17 Απριλίου 1986: Το πρώτο ματς του πρώτου γύρου
των πλέιφ οφ απέναντι στους Μπόστον Σέλτικ. Το παιχνίδι πριν το
περίφημο ματς των 63 πόντων. Σκόραρε 49 πόντους, κάνοντας στην ουσία
καλύτερη συνολική εμφάνιση από ότι στο επόμενο που σημείωσε 63Οι 10 καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Τζόρνταν, όπως αποτυπώθηκαν από τον αρθρογράφο του ESPN, Σκουπ Τζάκσον:
9 26 Οκτωβρίου 1984: Το πρώτο του επαγγελματικό ματς, απέναντι στους Γουάσινγκτον Μπούλετς. Σημείωσε μόλις 16 πόντους, αλλά δοκίμασε ένα κάρφωμα από την μπέιζλαϊν μπροστά στους Τζεφ Ρούλανδ και Ρικ Μάχορν, στο οποίο έδωσε ένα δείγμα για το τι ακολουθεί...
8 28 Μαρτίου 1990: Το παιχνίδι των 69 πόντων απέναντι στο Κλίβελαντ. Μόνο δύο καρφώματα… Επίσης, είχε 18 ριμπάουντ και έξι ασίστ.
7 18 Μαρτίου 1995: Το πρώτο του παιχνίδι στο "Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν" μετά την επιστροφή του. Δύο παιχνίδια αργότερα, στις 25 Μαρτίου, πέτυχε το νικητήριο καλάθι απέναντι στην Ατλάντα και ξέσπασε κοπανώντας το παρκέ.
6 7 Φεβρουαρίου 1988 Το Αll Star Game στο Σικάγο. 40 πόντοι και MVP, ενώ την προηγούμενη μέρα κέρδισε τον Ντομινίκ Γουίλκινς στον διαγωνισμό καρφωμάτων.
5 12 Ιουνίου 1996: Το τέταρτο παιχνίδι της σειράς των τελικών απέναντι στους Σιάτλ Σούπερσονικς. Το ματς που έμεινε στην ιστορία ως "fear factor game". Έμεινε μόνο 9 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και σκόραρε μόνο 23 πόντους. Μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του.
4 (ισοπαλία) 21 Νοεμβρίου 1986: Το ματς απέναντι στους Νιου Γιορκ Νικς, στο οποίο σημείωσε τους τελευταίους 18 πόντους των Μπουλς, συμπεριλαμβανόμενου και του νικητήριου καλαθιού.
26 Μαϊου 1997: Το τέταρτο παιχνίδι της σειράς των τελικών της Ανατολικής περιφέρειας απέναντι στους Μαϊάμι Χιτ. Είχε μόλις 9 πόντους μέχρι το τέταρτο δεκάλεπτο, έχοντας 1 στα 22 σουτ και έχοντας αστοχήσει στις πρώτες του 15 προσπάθειες. Πέτυχε 20 πόντους στην τελευταία περίοδο και παραλίγο να οδηγήσει του Μπουλς στη νίκη.
3 16 Νοεμβρίου 1988: Απέναντι στον Τσαρλς Μπάρκλεϊ και τους Σίξερς. Πετυχαίνει 52 πόντους και χάνει μόλις πέντε σουτ, ενώ ο "Σερ" σημειώνει 42 πόντους. Μία από τις καλύτερες μάχες στην καριέρα του Τζόρνταν, η οποία ενίσχυσε τη φιλία των δύο παικτών και τον αλληλοσεβασμό τους.
2 7 Μαϊου 1989: Το πέμπτο ματς του πρώτου γύρου των πλέι οφ απέναντι στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Απλά... το σουτ!
1 11 Ιουνίου 1997: Το πέμπτο παιχνίδι των τελικών του ΝΒΑ απέναντι στους Γιούτα Τζαζ. Εμπύρετος, με πόνους και συνεχείς εμετούς, δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του πριν το ματς. Πέτυχε 38 πόντους, στην πιο δραματική εμφάνιση της καριέρας του.
Τα σημαντικότερα νούμερα στην καριέρα του Τζόρνταν:
1 – ο αγώνας που δεν πέτυχε διψήφιο αριθμό πόντων με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς. Είχε διψήφιο αριθμό πόντων σε 1108 από τα 1109 ματς του με τους Μπουλς. Μοναδικό ματς που έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό οι 8 πόντοι σε 16 λεπτά στις 22 Μαρτίου του 1986 (χρονιά του τραυματισμού του) εναντίον των Κλίβελαντ Καβαλίερς.
2 – οι συνεχόμενοι αγώνες πλέι οφς στους οποίους είχε 50 ή περισσότερους πόντους, αριθμός ρεκόρ (28/4 και 1/5 1988 με Καβαλίερς, 50 και 55 πόντους).
3 – οι χρονιές που αναδείχτηκε 1ος σε κλεψίματα στο NBA (1987-88, 1989-90, 1992-93) και οι χρονιές που ήταν και 1ος σκόρερ και 1ος κλέφτης της λίγκας (μόνο ο Άιβερσον το έχει επαναλάβει).
5 – τα παιχνίδια που πέτυχε 60 ή περισσότερους πόντους στην καριέρα του (4 κανονικής περιόδου και 1 πλέι οφς).
6 – οι τίτλοι που έχει κατακτήσει στην καριέρα του (με τους Μπουλς) και τα MVP τελικών που έχει (σε κάθε παρουσία του σε τελικούς).
7 – οι συνεχόμενοι τίτλοι 1ου σκόρερ που πήρε στο πρωτάθλημα (1987-93).
7 – τα συνεχόμενα triple-double που πέτυχε (25/3-6/4 του 1989). Μάλιστα είχε 10 triple double σε 11 ματς εκείνη την περίοδο. Στο μόνο ματς που δεν τα κατάφερε είχε 40 πόντους, 11 ασίστ και 7 ριμπάουντ. Δεύτερος στην ιστορία μαζί με τον Όσκαρ Ρόμπερτσον, 1ος ο Τσάμπερλεν με 9 συνεχόμενα.
8 – οι σεζόν στις οποίες είχε 30.0 ή περισσότερους πόντους μέσο όρο.
9 – οι χρονιές που ήταν 1ος στο NBA σε προσπάθειες εντός παιδιάς.
9 – οι φορές που επιλέχτηκε στην Καλύτερη Αμυντική Πεντάδα.
10 – οι χρονιές που πήρε τον τίτλο του 1ου σκόρερ (μέσο όρο) στο NBA (1986-93, 1995-98).
11 – οι χρονιές που ήταν 1ος σκόρερ σε σύνολο πόντων στο NBA (1984-85, 1986-93, 1995-98).
13 – τα συνεχόμενα εύστοχα σουτ σε αγώνα πλέι οφς (5 Ιουνίου 1991, Λέικερς), αριθμός ρεκόρ για το NBA.
14/15 – οι σεζόν της καριέρας του είχε 45 ή περισσότερους πόντους ρεκόρ παραγωγικότητας χρονιάς. Μοναδική χρονιά που δεν το έκανε, το 1986-87, χρονιά του τραυματισμού του.
19 – οι συνεχόμενες βολές που έβαλε σε ένα ματς (με τους Νετς στις 26 Φλεβάρη του 1987).
23 – οι συνεχόμενοι πόντοι που πέτυχε σε ένα ματς (16 Απριλίου 1987 με Χοκς).
29% - το ποσοστό των πόντων της ομάδας του που έβαλε κατά τη διάρκεια της καριέρας του (32.292/111.541).
31 – τα triple-double που κατέγραψε στην καριέρα του (28 κανονικής περιόδου, 2 πλέι οφς, 1 all-star game).
35 – οι συνεχόμενοι τελικοί στους οποίους είχε τουλάχιστον 20 πόντους (ρεκόρ NBA, όλα τα ματς τελικών της καριέρας του).
35 χρονών και 61 ημερών – όταν πήρε τον τελευταίο τίτλο 1ου σκόρερ του NBA, ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία που το κατάφερε.
37.1 – ο υψηλότερος μέσος όρος πόντων σε κανονική περίοδο στην καριέρα του, το 1986-87.
38 χρονών και 315 ημερών – όταν πέτυχε 51 πόντους εναντίον των Νιου Όρλιν Χόρνετς (29 Δεκεμβρίου 2001) για να γίνει ο γηραιότερος παίκτης που σκοράρει πάνω από 50 πόντους σε ένα ματς στην ιστορία.
38.1 – οι πόντοι που πετύχαινε στα παιχνίδια κανονικής περιόδου απέναντι σε ομάδες που προπονούσε ο Τζεφ Βαν Γκάντι.
39 – τα παιχνίδια που πέτυχε 50 ή περισσότερους πόντους στην καριέρα του (31 κανονικής περιόδου και 8 πλέι οφς).
40 χρονών και 4 ημερών – όταν πέτυχε 43 πόντους εναντίον των Νιου Τζέρσεϊ Νετς (21 Φεβρουαρίου 2003) για να γίνει ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία του NBA που σκοράρει πάνω από 40 πόντους και ο μοναδικός «40αρης» που σκόραρε 40 σε ένα ματς.
41.0 – ο υψηλότερος μέσος όρος πόντων στην ιστορία του NBA σε σειρά τελικών πλέι οφς (με Φίνιξ Σανς, 1993).
55 – το ρεκόρ πόντων του σε αγώνα τελικών NBA (1993, Φίνιξ Σανς).
63 – οι περισσότεροι πόντοι που έχει πετύχει ποτέ παίκτης του NBA σε έναν αγώνα πλέι οφς (20 Απριλίου 1986 με Μπόστον Σέλτικς).
69 – το ρεκόρ πόντων του σε έναν αγώνα (28 Μαρτίου 1990 με Καβαλίερς). Σε εκείνο το ματς είχε 23/37 σουτ, 21/23 βολές, 18 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα σε 50 λεπτά.
80 – οι αγώνες το 1988-89 στους οποίους έκανε τουλάχιστον 1 κλέψιμο (έπαιξε σε 81 ματς). Στην ιστορία το έχει καταφέρει μόνο αυτός και ο Κρις Πολ.
91 – οι φορές που εμφανίζεται το όνομα του Τζόρνταν στις 100 πρώτες θέσεις των ρεκόρ σκοραρίσματος σε ένα ματς στην ιστορία των Μπουλς.
101 – εύστοχα σουτ εντός παιδιάς σε σειρά πλέι οφς 6 αγώνων, αριθμός ρεκόρ (με Φίνιξ το 1993).
127 εκατοστά – είχε μετρηθεί το (κάθετο από σταθερή θέση) άλμα του στα πρώτα χρόνια καριέρας του.
179 – οι συνεχόμενοι αγώνες πλέι οφς στους οποίους είχε διψήφιο αριθμό πόντων. Είναι όλοι οι αγώνες που έπαιξε στα πλέι οφς στην καριέρα του. Είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του NBA που έχει πετύχει περισσότερους από 15 πόντους σε όλα τα παιχνίδια της καριέρας του στα πλέι οφς.
211 – τα παιχνίδια που πέτυχε 40 ή περισσότερους πόντους στην καριέρα του (173 κανονικής περιόδου και 38 πλέι οφς).
240 – τα παιχνίδια στα οποία έκανε double-double (201 κανονικής περιόδου, 39 πλέι οφς)
262 – οι πόντοι του σε all-star game, 1ος όλων των εποχών, ενώ είναι 1ος και σε μέσο όρο με 20.2 μέσο όρο.
671 – τα παιχνίδια που πέτυχε 30 ή περισσότερους πόντους στην καριέρα του (562 κανονικής περιόδου και 109 πλέι οφς).
866 – τα συνεχόμενα παιχνίδια που πέτυχε περισσότερους από 10 πόντους (840 με Μπουλς και 26 με Ουίζαρντς).
867 – οι αγώνες στους οποίους ήταν ο 1ος σκόρερ της ομάδας του.
1.099 – τα παιχνίδια που πέτυχε 20 ή περισσότερους πόντους στην καριέρα του (926 κανονικής περιόδου και 173 πλέι οφς).
3.044 – οι περισσότεροι πόντοι που πέτυχε σε μια σεζόν (1986-87). Μόνο αυτός και ο Τσάμπερλεν έχουν σκοράρει περισσότερους από 3000 πόντους σε μια χρονιά
32.292 – οι πόντοι που πέτυχε σε όλη του την καριέρα στην κανονική περίοδο και τον κατατάσσουν 3ο στην ιστορία
Σοφές κουβέντες απο τον μεγάλο Michael Jordan
Βήμα προς βήμα. Δεν βλέπω πώς αλλιώς μπορείς να καταφέρεις οτιδήποτε. Michael Jordan
♦ Την αποτυχία μπορώ να την δεχτώ. Όλοι αποτυγχάνουν σε κάτι. Δεν δέχομαι την έλλειψη προσπάθειας. Michael Jordan
♦ Κάθε φορά οραματιζόμουνα που ήθελα να βρεθώ, τι είδους παίκτης ήθελα να γίνω. Michael Jordan
♦ Ποτέ δεν υποτιμούσα κάτι. Michael Jordan
-Έχασα περισσότερα από 9.000 σουτ στην καριέρα μου. Ηττήθηκα σχεδόν σε 300 αγώνες. Σε 26 αγώνες, με εμπιστεύτηκαν για να πάρω το σουτ της τελευταίας στιγμής κι εγώ το έχασα. Απέτυχα πάλι και πάλι και πάλι στη ζωή μου. Γι' αυτό και τα έχω καταφέρει.
♦ Πρέπει να ολοκληρώσεις στην εντέλεια το πρώτο σου βήμα και μετά να προχωρήσεις στο επόμενο. Michael Jordan
♦ Όλα τα βήματα είναι σαν τα κομμάτια ενός παζλ. Όλα μαζί συντελούν στο να δημιουργηθεί μια εικόνα. Αν είναι ολοκληρωμένη, τότε πέτυχες το στόχο σου. Αν όχι, μην τα βάζεις με τον εαυτό σου. Αν έβαλες τα δυνατά σου, τότε κάτι θα πέτυχες στην πορεία. Michael Jordan
♦ Αν είναι να πέσω με τα μούτρα σε μια κατάσταση, δε σκέφτομαι παρά πώς θα πετύχω. Δε σκέφτομαι τι θα συμβεί αν αποτύχω. Michael Jordan
♦ Συνειδητοποίησα ότι αν ήθελα να πετύχω κάτι στην ζωή μου, έπρεπε να φανώ αποφασιστικός. Έπρεπε να το διεκδικήσω. Δεν κερδίζεις τίποτα μένοντας παθητικός. Michael Jordan
♦ Ο φόβος αποτελεί εμπόδιο για μερικούς ανθρώπους, όμως για μένα δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Michael Jordan
♦ Νομίζεις ότι κάτι στέκεται εμπόδιο στο δρόμο σου, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτε. Αυτό που πραγματικά υπάρχει είναι η ευκαιρία να βάλεις τα δυνατά σου και να δρέψεις μια οποιαδήποτε επιτυχία. Michael Jordan
♦ Να σκέφτεσαι θετικά και να αντλείς κουράγιο από κάθε αποτυχία. Michael Jordan
♦ Καμιά φορά η αποτυχία σε φέρνει τελικά πιο κοντά σ’ αυτό που θέλεις να γίνεις. Michael Jordan
♦ Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η νίκη, αλλά να τα δώσεις όλα και να παλέψεις ξεπερνώντας τον εαυτό σου. Michael Jordan
♦ Δεν κάνω τίποτα με μισή καρδιά. Γιατί ξέρω ότι, αν το κάνω έτσι, τότε πρέπει να περιμένω μισά αποτελέσματα. Michael Jordan
♦ Αν πέσεις πάνω σε τοίχο, μην κάνεις μεταβολή και τα παρατήσεις. Βρες τρόπο να περάσεις απόπάνω, από μέσα, ή να τον παρακάμψεις. Michael Jordan
♦ Πολλοί προσπαθούν να σε κατεβάσουν στο επίπεδο τους γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Michael Jordan
♦ Το ταλέντο κερδίζει αγώνες, αλλά το ομαδικό πνεύμα και η ευφυία κερδίζουν πρωταθλήματα.
Michael Jordan
♦ Αν σκέφτεσαι και αποδίδεις μέσα σε πνεύμα ομαδικό, η προσωπική αναγνώριση θα έρθει από μόνη της. Michael Jordan
♦ Τα λόγια δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα αν δεν τα υποστηρίξεις με απόδοση και σκληρή δουλειά. Michael Jordan
♦ Δεν γίνεσαι αρχηγός μόνο επειδή είσαι ο καλύτερος παίχτης της ομάδας, πρέπει εσύ να κερδίσεις το σεβασμό των γύρω σου με τις πράξεις σου. Michael Jordan
♦ Αν ο πρωτομάστορας απουσιάσει μια μέρα ή δεν παίξει σκληρά, γιατί να μην κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι; Michael Jordan
♦ Οι γύρω σου πρέπει να ξέρουν τι να περιμένουν. Πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα είσαι εκεί, ιδίως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Michael Jordan
♦ Ένας αρχηγός δεν μπορεί να ψάχνει για δικαιολογίες. Πρέπει να υπάρχει ποιότητα σε οτιδήποτε κάνεις. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις ορισμένους προσωπικούς στόχους, αν χρειαστεί, για το καλό της ομάδας. Michael Jordan
I BELIEVE I CAN FLY
Πηγές:Βικιπαίδεια,
Πηγές: Βικιπαίδεια,http://www.messiniaportal.gr/news/2844/maikl-tzorntan-o-kalyteros-paiktis-mpasket-olon-ton-epohon
newstime.gr, geofbasketball.blogspot.gr, coachbasketball.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου